10 tips för nybörjare

Har du alltid tänkt att du ska börja klättra men inte gjort något åt det? Dessa 10 tips är en perfekt start på din framtida favoritaktivitet!

1. BÖRJA MED SMÅ UTMANINGAR

Klättring tar dig till nya höjder men innan du kommer dit måste du erövra höjderna under dig. Börja exempelvis med att klättra på boulders och gå vidare till väggarna sedan. 

2. LÄR DIG DE OLIKA NIVÅERNA

Lär dig våra olika nivåer från lätt till avancerad och klättra rätt från start. Prata med oss i receptionen så vägleder vi dig rätt i din klättring. De olika nivåerna ser du tydligt på våra olika grepp som är i olika färger beroende på nivå. 

3. VAR INTE RÄDD

Klättring kan vi första anblick kännas läskigt och även om du gärna vill kasta in handduken, kom ihåg att alla varit nybörjare någon gång. Börja på lägsta nivå och jobba dig uppåt!  

4. SOCIALISERA

Prata med oss och andra klättrare! Det finns stora communities med klättrare som gärna vill lära känna dig. På så sätt kan du få hjälp och tips av andra som varit i samma position som du själv. 

5. ÖVERUTRUSTA DIG INTE

Sele, skor, rep, crashpads och så vidare. Listan med möjlig utrustning är lång! Vårt bästa tips är att avvakta och se vilken typ av klättring du gillar bäst och anpassa dina inköp av utrustning efter det. Prata med oss så hjälper vi dig med rätt utrustning! 

 

6. Låt det inte gå till överdrift

Du kommer att bli beroende av klättring. Men likt många andra beroenden är det viktigt att inte överdriva. Även om du vill klättra varje dag behöver din kropp återhämta sig. Så använd sunt förnuft och klättra med måtta!

7. FÖRBERED DIG PÅ SMÄRTA

Förbered dig på att din kropp kommer att ömma och göra ont även om du inte klättrar varje dag. Din kropp behöver vänja sig vid ett nytt träningssätt och kommer också att visa det. Det tar lite tid men när den väl har vant sig är det bara att köra på!

8. UNDVIK ATT VARA ETT KRITMONSTER

Krita används för att ta bort fukt från dina händer och vid klättring hjälper den dig till att få bättre grepp. Liksom med mycket annat kan för mycket av det goda göra saker värre. Underlätta för dig själv och andra genom att inte överdriva mängden krita. 

9. VISA HÄNSYN MOT ANDRA

Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Turas om att klättra om ni är fler som vill klättra på samma vägg och med samma grepp.  

10. HA KUL!

Sist men inte minst, ha kul när du klättrar! Ge dig själv en klapp på axeln, du är grym!

Dela på Facebook