Riksidrottsuniversitetet

Träningsmiljö för elitidrottande studenter

Fysiken är samarbetspartner till Riksidrottsuniversitetet (RIU). Riksidrottsuniversitetet finns för att ge elitidrottare en möjlighet att kombinera ett hållbart idrottande med högre studier. En viktig del av RIU-konceptet är att de elitsatsande erbjuds att verka i en optimal tränings- och utvecklingsmiljö. Därför erbjuds alla RIU-studenter möjlighet att träna på Fysikens anläggningar.


Om Riksidrottsuniversitetet

Sedan 2015 är Göteborg med Göteborgs universitet och Chalmers ett av tre svenska Riksidrottsuniversitet (RIU). Syftet med RIU är att ge elitidrottare möjlighet till ett hållbart elitidrottande där de kan kombinera en elitidrottssatsning på högsta nivå med högre studier och på så sätt redan under karriären förbereda sig för vad som kommer efter elitidrottskarriären.

Konceptet för Riksidrottsuniversiteten innehåller fyra centrala delar. För det första ges de elitaktiva möjlighet till sådan flexibilitet i sina studier att de kan klara av att kombinera dem med elitsatsningen. För det andra ingår en nära samverkan mellan idrott och akademi när det gäller praktiknära idrottsforskning. För det tredje görs en satsning på akademiska tränarutbildningar. Och för det fjärde handlar RIU-konceptet om att de aktiva, förutom de anpassade studierna, också får verka i en optimal tränings- och utvecklingsmiljö

 

Dela på Facebook