Till nyhetsarkivet
2017-01-03

Därför ska du träna Cykel Watt!


Cykel Watt är förekoreograferade cykelpass som periodiseras över 6-7 veckor för att ge dig ett anpassat träningsupplägg på längre sikt. Wattmätaren på cykeln är det verktyg som används för att enkelt se vilken effekt du ligger på under passet och gör det enkelt att se resultatet av din träning över tid. Vad är det som gör cykel watt så speciellt? Det låter vi Maddy svara på, som är med och planerar träningsupplägget!

Vad skiljer cykel watt från en vanlig cykel-klass?
Enkelt förklarat är det som skiljer Cykel Watt-passen från övriga cykelklasser att du använder wattmätaren på cykeln som ett verktyg. Vi använder oss av ett periodiserat upplägg och alla wattinstruktörer instruerar samma träningsupplägg under en period om 6-7 veckor. Efter en period mäter vi av genom ett FTP test (mäter tröskelvärde) för att man skall få ett kvitto på sin framgång.

Varför ska man träna cykel watt?
Jag skulle vilja säga att cykelwatt är roligt eftersom det gör din träning mer effektiv och mätbar. På Fysiken har vi periodiserat träningen vilket ger dig möjlighet att få ett anpassat träningsupplägg på längre sikt om du så önskar. Detta ger dig möjligheten att faktiskt bli bättre och utvärdera/jämföra din träning från gång till gång. Ett enkelt svar är att wattcykling är mer likt utomhuscykling i termer upplägg och resultat. Samtidigt är upplägget så väl genomtänkt att det passar alla som gillar kvalificerad konditionsträning. Wattcykling tar dig verkligen framåt i dina mål! 

Vad är speciellt med watt cyklarna?
Det som skiljer är främst  att de har en effektmätare som ger dig möjlighet att se vilken effekt du tränar på och blir som ett verktyg där vissa nyckeltal skall uppnås. Vi mäter främst effekt och tempo på våra pass. Våra wattcyklar är dessutom mer lika utomhuscykeln i sittposition – vilket underlättar när man tränar effektivt.

Hur ser kommande upplägg ut, vad ska ni träna på?
Nu ska vi bygga på styrkeuthållighet men vi börjar även introducera tempot i cyklingen. Målet är att utveckla vår styrka men även att vänja kroppen vid ett högre tempo och puls. Upplägget passar också utmärkt för nybörjare då vi jobbar med progressiva intervaller som inte bara är skonsamt utan även ger ett snabbt resultat. Vi kommer även under denna period att mäta av vårt nya FTP ”Functional Threshold Power”, vårt tröskelvärde. Ett tröskelvärde är ett av de verktyg vi använder för än mer effektiv träning”. I princip är ett tröskelvärde ett kvitto för vad man klarar av max under en viss period vanligtvis mäter vi över 60 min.

Gillar man resultat och effektiv träning gillar man Wattcykling. Sen har vi fantastiska ledare / coacher på Fysiken som hjälper dig nå det där lilla extra ;)


Maddy är med i teamet som planerar varje period för cykel watt, du möter henne som instruktör både på Fysiken Gibraltargatan och Fysiken Kaserntorget. Välkommen!

Dela på Facebook